Var är ditt potatisland?

Vad är det för värden som styr oss?

Det finns en värdering som ligger bakom det jag skriver här. Vissa skulle kanske kalla det moral, men jag föredrar att använda ordet värde.

Alla behöver inte hålla med mig, men det är ytterst mitt perspektiv. På denna blogg har jag valt att fokusera på maten eftersom vi alla mer eller mindre äter 3 gånger om dagen. Det är vardags besluten som påverkar mycket om hur våran omvärld blir.

Varför jag föredrar så närproducerad/ egen odlad mat så möjligt som är ganska enkel?
Ju närmare den som konsumerar maten, ju kortare resväg, ju mera översyn över produktionsvillkoren är möjlig. Ju kortare måste den transporteras.

13187852_10153629352630784_2065356820_nMen det handlar också om att det är fel att lägga miljöpåverkan hos någon annan. Mat är energi, att flytta energi från en del av världen utan att föra tillbaka den är inte framtidens melodi.

Sedan är det så att olika delar av livet har man olika mycket kraft och energi att lägga på detta. Men detta är en av de riktigt stora framtidsfrågorna.

Vi som mänsklighet måste tillbaka till rötterna, det handlar om kontrollen över våran matproduktion. Har vi inte kontroll över våran matproduktion hur kan vi då säkerställa att vi kan garantera våran existens.

Just nu importerar vi över 50% av värdet på allt vi äter, detta betyder att minst 50% av miljö påverkan ligger utanför Sveriges gränser. Så sent som på 50-60talet hade mer eller mindre varje människa någon egen liten täppa. Var är ditt potatisland?

Sverige har ju ett jordbruk i världstoppen i frågan om miljöpåverkan, även i frågan om djurvälfärd. Det som är utmaningen för våran generation är att åter producera mat i Sverige. Detta öde är våran lott. Låt inte våran barnbarn om 50år tveka om vad du gjorde för matproduktionen.

För att kunna öka jordbruket långsiktigt i Sverige, krävs det naturgödsel om vi vill ha ett jordbruk i samklang med naturen. Sverige sliter just nu med att jordbruksmark växer igen. En av de första sakerna som måste ske är att vi tar hem betesdjuren till Sverige. Vi kan inte importera kött och mejeriprodukter från halva världen.

Jag har inget emot matproduktion över hela världen, men ser helst att den servar en lokal marknad. Vi lever i den rika delen av världen och kan köpa mat från världens alla hörn, det ger oss ett större moralisk ansvar.

Ett annat perspektiv varför jag anser att det är viktigt att vi får en så stor andel av våran mat kommande från Sverige är att vi går mot oroligare tider i vårat närområde. Jag säger inte krig, men bara en blockering av våra hamnar skulle få förödande konsekvenser. Vi har inga beredskapslager av mat i Sverige, alla är skyldiga att hålla egna lager.

På 40år har matpriserna halverats i fråga om andel av disponibel inkomst. Detta är ett val vi har gjort i Sverige. Min poäng är att vi bör nog prioritera mat högre upp än vi gör idag, som nation. Naturligtvis ser det olika ut på individ nivå, vilka möjligheter man har. Men jag är en vän av att leva enklare, men med högre kvalitet. Det är för mig ett hållbart perspektiv på framtiden.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera