Sparris, vårens underbara primör

Sparrisen är vårens riktiga primör, att lägg den första egna på tallriken är ett av de bästa tillfällen under odlingsåret.

sparrisSparris kan man naturligtvis odla från frö men det tar 3-4år innan man kan skörda.

Det är lättare att köpa 2-4åriga plantor för att få en skörd tidigare. De finns ofta i kruka hos närmaste plantskola. Skall man ha lite volym så rekommenderar jag att man köper på nätet.

Sparrisen är en flerårig växt som kan leverera i flera decennium.

Den vill ha en tidig giva av näring och en giva vid midsommar när man slutar att skörda.

När den på hösten vissnar ner klipper man av stängerna och tar bort de. Detta för att minimera sjukdomsmöjligheterna för plantan.

Dessa är om jag mins rätt inköpta på eko-trädgård ett litet svensk företag som inom odling. Man odlar, bedriver plantskola och säljer trädgårdsprodukter. De har härdiga plantor för odling till och med zon 6. Ingen ersättning har utgått för denna rekommendation. Jag kommer med glädja handla av dem igen.  De har en mindre webbshop.

Skall man ha många plantor och ett stort land så är att dra upp från frön det mest relevanta för hobbybrukaren. Vi skissar just nu på stort vi skall ha. Hoppas om ett par månader ha storlek och jordbearbetning färdigt. Vi har ett par dussin plantor uppdragna. För att ha något att starta med.

Sparris smakar underbart med bara smör och salt, men hollandaisesås lyfter det också till underbara höjder. De funkar även underbart med något så enkelt som stekta ägg.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

 

Det här inlägget postades i Fler åriga och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera