Rabarber, vad kan man göra mer än paj?

13224278_10153646635410784_123968980_oVi har turen att ha mycket rabarber. Skördade idag hälften, det fick inte plats i backen ens.

Dessa är grundgödslade precis när de tittar upp med kaningödsel. Det är ungefär som hönsgödsel fast dubbelt så starkt.

Enligt de råd som finns för ekologisk odling skall man ge en giva efter midsommar för att ge den kraft för nästa år.  Vilket är något jag aldrig gjort tidigare, så i år blir första gången.

Samtidigt som vi skördade dessa, togs alla blomster ställningarna bort. Detta för att den skall fortsätta att sätta stjälkar.

Så just skalar vi och skär i ca 1cm tjocka skivor. För att frysas in för framtida projekt. Detta kommer bli ett återkommande arbete för oss det närmaste.

Rabarber har ju sin klassiska roll med rabarberpaj. Många gör även rabarbersaft. Våran specialitet är att göra en rabarberglassås. Vi gör kokad mixad rabarber med socker samt torkad ingefära. Perfekt till vaniljglass. Serveras varm.

Detta är en av de framtagna egenproducerad produkterna som vi är mest nöjda med.

Gör ni något annorlunda av rabarber?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Fler åriga, safta osv. och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rabarber, vad kan man göra mer än paj?

  1. Cecilia Lejon skriver:

    jag kokar rabarber m svensk honung, sedan mixar jag den med mixerstaven, packar på glasburk..typ honungsburkar, skruvar på locket, håller till nästa sommar om jag råkar glömma en burk någonstans, anv till rulltårtor, uppvärmd till glass, marmelad på den `goda osten`, fyllning i bullar, till pannkakorna, gott på havregrynsgröten, eller i fil/yoghurt…

  2. Ewa Klimczak skriver:

    Rabarbermarmelad- rabarber, socker och vanilj, 1-2 st. per kilo rabarber.
    I år ska jag testa med syltsocker för kortare kokning. Inga pektinfyllda bär/frukter än. Kanske frysa för senare är bra ide.

Kommentera