Vallört Comfrey

Jag vill gärna vara så oberoende som möjligt. Att i alla fall kunna minska på det köpt gödsel är en seger. Via amerikanska klipp fick jag höra talas om comfrey. Hade ärligt talat inte koll på vad det var. Något år senare, när jag jobbade ihop med britter och snackade odling, tog de upp comfrey och jag stod där som ett frågetecken igen.

De som känner mig gott, vet att kunskap är något som jag gärna samlar på. Insåg väldigt fort att det jag hade hört talas om var vallört. Hittade texter om vallört på svenska, mest handlade om hur man blir av med den som skadeväxt och inte hur den kan användas. Hittade obskyra referenser till att den skall vara utmärkt som gröngödslingsväxt, men vad var det som inte stämde i allt detta. Sanningen är att bägge dessa bilder stämmer.

Vallört kan vara en plåga som de flesta svenska källor pekar på. Den stora skillnaden jämfört med Storbritannien är att där är det frösterila sorter som med avsikt odlas. Medan i Sverige har det handlat om folk som ovetande tagit in den vilda i sin trädgård och sedan får man kämpa för att den inte skall ta över allt samman.

I Storbritannien använder man dem ungefär som svenskar gör gödning av brännässlor. När jag läste mera om fördelningen av näringsämnen, blev jag riktigt intresserad och insåg att det skulle vara ett mycket bra komplement till brännässlor. Speciellt för blomning och fruktsättning av krävande saker, så som tomater och chili. Den är rik på fosfor, kalium och kalcium.

Insåg också att detta kan göra mig mindre beroende av köpegödsel. En sparad krona, är en krona man kan ha roligare för.

Sagt och gjort, försökte få tag på Bocking 14 som en av de frösterila sorterna heter. Detta var då helt omöjligt för mig att hitta någon leverantör på den i Sverige. Hittade flera som sökt efter Bocking 14, så jag var inte ensam i min fundering.

Så idag odlar jag och säljer, bygger ut min odling och får köpa in. Efterfrågan är större än vad min odling av den ger.

Enligt uppgifter skall den funka fint minst till zon 5. Längre upp i landet vet behöver den ett gynnsamt läge. Hör gärna av dig, om du testat, den i hårdare växtzon.

Har sålt den till allt från kaninuppfödare, som nektar för bivänner till veganer som vill göra sig oberoende av djur för gödsel.

Bäst odlingsresultat får man om man först krukar den i en ca 10cm stor kruka någon månad innan utplantering. Om det är vinter behöver den efter ca 2-3månader en större kruka. Roten planteras på ca 1cm djupt vågrätt. Tillfällig förvaring innan plantering är kylskåpet en bra plats.

Under första året behöver den ge all näring till rotsystemet. På hösten efter en full säsong eller år 2 kan man börja skörda. Det är först år 2 den kommer att börja sätta en huvudknöl som gör att den växer till sig.

Den gillar en lucker jord, men växer i princip var som helst. Tänk på att plantera den där den inte kommer vara i vägen. Även fast den inte fröar av sig, så är rotsystemet djupt och inget man flyttar på med lätthet.  Jag odlar den utanför trädgården i en skogskant.
Blir den för aggressiv, går det att gräva för att begränsa den. Tänk på att det bort grävda är avfall och inte skall på komposten.

Tänk på att när man rötar den luktar den kraftigt. Rekommenderar avstånd eller en stängd behållare. Tar en vecka eller två. Rör gärna om någon gång för snabbare rötning. Det är ett starkt gödsel så späd 10-20gånger beroende på hur mycket vatten man använder från början.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Comfrey. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vallört Comfrey

 1. Yvonne Petersson skriver:

  Tack för all info! Hur långt avstånd kan vara lämpligt att ha emellan rötterna vid plantering?

  • rickywkarlsson skriver:

   Det finns det inga uppgifter om på svenska. Vet en dansk odlare som har ca 50-60, jag själv har mina på kanske 40cm. Vad som långsiktigt är optimalt är öppen fråga.

 2. Microbdräng skriver:

  Hej!
  Oj va kul! För ett par år sedan när jag började mitt intresse för odling, och läste mycket på amerikanska sidor om ekologisk odling, blev jag snudd på besatt av att få tag på comfrey. Om man lyssnar på comfreyivrarna så är den ju det näst viktigaste i en ekologisk trädgård efter en bra kompost. Då var det svårt att få tag på, förutom möjligheten att beställa från oklara ebaysäljare utan garantier. Och, på en balkong fanns det inte mycket användning för dess djupgående rötter.
  Nu har jag en trädgård att göra om till ett ekosystem jag kan få va dräng åt. Då kom jag ihåg, och googlade på, comfrey.
  Och hittade hit. Men jag har lite frågor innan jag beställer och planterar, jag hör av mig. Nu ska jag läsa vidare på din blogg, det började ju bra.

Kommentera