Nu kommer den

Vi får nu en gemensamma svensk märkning på mat.

Detta är något som efterfrågats många gånger på marknaden. Äntligen finns det ett enkelt märke att hålla reda på för den som precis bestämt sig för att öka sin andel av svensk mat.

I princip nästan samtliga stora aktörer bakom den. Den ser nästan exakt ut som svenskt kött. Den loggan kommer under året att fasas ut.

Det handlar om att huvudråvaran skall vara från Sverige.

Kriterier för märkning med Från Sverige:

• Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
• Odling ska ha skett i Sverige.
• All förädling och packning ska ske i Sverige.
• I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75% vara svenskt (vatten räknas inte). Bröd, ost och fruktyoghurt är exempel på sammansatta produkter.
• Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 % svenskt, även som ingrediens i en produkt.sm1l

Personligen säger jag att detta är ett viktigt steg för att enkelt kunna höja andelen inhemsk mat i våra kundvagnar.

Nog för att de flesta redan har koll på sina basvaror, men detta kommer att hjälpa många människor i Sverige. Inte bara i att göra val utan kommer även leda till fler arbetstillfällen.

Från och med nu kommer vi att börja se den komma ut i butiker.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera