Något är ruttet hos ARLA

Prissänkningarna står som spön i backen hos arlas bönder. Vi har alla förstått hur omöjlig situationen är för arlas mjölkbönder.

För den som inte känner till det är betalningen på 80talsnivå, regelverket från sovjet och skatten från miljöpartiet.

Det har gått så långt så LRF har stödtelefon för mjölkbönder. Det finns nog ingen som har investerat i en mjölkgård med drömmar om att bli rik. Att gå på knäna känner vi alla till, att småföretagare ibland får jobba 60-70timmar veckor är även det accepterat.

Men skall jag som mjölkdrickare acceptera att utnyttja mjölkbönder till den grad att det finns kristelefon och att se folk gå från släktgårdar. En mjölkbonde om dagen får ge upp, det vi kan vara helt säkra på att ingen gör det för ett dåligt kvartal.

Arla är idag ägd 75% från utlandet så svenska bönder bestämmer inte längre. Det går att hitta många felkällor om man vill hitta syndabockar för varför arla har gått åt helvete. Allt från svensk särlagstiftning, skatter, avgifter, stödsystem men ytterst är det har det varit dina och mina val av mjölk, men framför allt ost, smör, grädde mm som påverkat.

När vi handlar produkter från andra delar av världen talar vi om fair trade, det att den som producerar skall kunna överleva långsiktigt, hållbart i sitt lokalsamhälle.

Vi är på den nivån att vi behöver en fair trade märkning av mjölkprodukter. Mjölkbönder behöver en betalning som är rättvis. Som är hållbar för att hålla betande kor, för att kristelefoner skall kunna lägga ner. För att man med gott samvete skall kunna handla sin dagliga mjölk. Vi behöver ett öppet landskap i Sverige. Mjölkbonden är motorn i detta arbete. Är din mjölk ”fair trade”?

Det enda som kan rädda svensk mjölkproduktion är mitt och ditt val. Om den svenska delen av arla går att rädda, det är en öppen fråga .

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera