Hur kan jordbruket vara en faktor att förbättra miljön?

Vi har idag höga nivåer av koldioxid i luften.

Det finns de som säger att det är kornas fel. Hur man håller kor påverkar naturligtvis men korna är också en del av lösningen.

Detta klipp visa på hur vi som mänsklighet behöver börja fundera på hur maten framställs.


För mig som trädgårdsodlare, är det ganska enkelt begränsa antalet dagar som jorden är bar. Direkt så in klöver och andra lämpliga täckgrödor när det passar. Tillföra växtmaterial för att få en kolrik jord. Med metoder som täckodling, hügelkultur osv.

Detta är redan för de flesta som odlar grönsaker redan självklart, för man vill ha en så bra odlingsjord som möjligt. Men att formulera det som en del av ett miljömål är bra.

Den svenska regeringen skrev under Parismötet på ett miljöarbete om att försöka binda 4 promille mera kol i jorden per år, känt som ”4 per 1000”. Jag väntar fortfarande på hur regeringen skall konkretisera detta i bland annat jordbrukspolitiken.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera