Ibland blir man trött

Vi har ett fenomen som jag stör mig på. Det är jättebra att matvarubutiker säljer fröer, tycker att utbudet är bättre nu än för ett par år sedan.

IMG_20160414_182403Men det finns något i detta som jag stör mig otroligt mycket på. Nämligen fenomenet att sälja frön som redan skulle varit sådda för att få ett rimligt resultat i Sverige.

Jag tänker på de fröna som behöver de längsta utvecklingstiderna.  Just detta är Nelson Garden men upplever inte att andra aktörer är bättre på den svenska marknaden.

Ytterst är det butikerna som bestämmer vad som säljs hos den. Man undrar ju om det är som är hönan och ägget. Fröfirmornas önskan om att sälja mera fröer, eller handlarnas bestämda önskemål om en hög grad av variation som skapar detta.

I den bästa av världar skulle frön säljas när det är rimligt att sås. Att det fanns fröer i butikerna större del av året. Idag tror ju Svenssons att det är att så när de dyker upp i butik.

Just purjolöken vet jag odlare som sår från annandag jul till mars månad. Jag själv har traditionen att så i mitten av februari.

Den som sår nu kommer till troligen inte hinna få en större färdig purjolök. Ännu värre om 2-3veckor.  Det känns bara så onödigt.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Lök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ibland blir man trött

 1. Ulf Fransson skriver:

  Hej Ricky
  Det är en intressant fråga som jag/vi funderat mycket på. Fröställen levereras till butikerna senast i februari och är du fyllda med chili, pelargoner, kronärtskockor mfl tidiga fröer. Vi hoppas att folk köper och sår i tid (det gör det inte) och om butiken försöker beställa mer av en tidig sort, då upplyser vi dem emellanåt. På kassettens framkan finns en etiketts där vi markerar tex V 7, V 12 osv – det innebär att butiken INTE ska komplettera denna sort efter vecka 7, resp vecka 12.
  Många köper frö, sår lite grann och sparar och vad som är viktigast är att vi på påsens baksida verkligen beskriver vilken tid som sorten ska förodlas/direktsås. Purjolöken ifråga… nä det blir inte mycket av den, särskilt om den direktsås.

  • rickywkarlsson skriver:

   Problemet är nog att hel del butiker det dröjer fram till april innan de kommer ut i själva butiken.
   Går det mycket tidiga fröer i retur eller köper folk de i fel säsong? (reas ut av butikerna?)

   Infon på påsars baksida är helt ok.
   (mitt perspektiv om jag var fröhandlare skulle ju vara att försöka undvika att göra att folk misslyckas.)

   Jag vet ju hur jag själv blir när jag får frön framför mig, man fröknarkar. 😉

Kommentera