Ett kul paket, från nordgen!

Jag brinner för att man skall försöka odla grönsaker med lokala arv, genetisk bredd och vårda vårat biologiska kulturarv.

IMG_20160408_025934

Congo

Detta kan naturligtvis stå i konkurrens med hög avkastning, eller andra egenskaper man skapat.

Är man en erfaren odlare måste jag kraftigt rekommendera alla att försöka vårda något. Lära sig ta frön, sprida och vårda.

Vi har en genbank gemensam för de nordiska länderna. Men mycket av detta viktiga arbete görs av ett antal föreningar. Så som allkorn och sesam.

För mig har det blivit potatis, något jag älskar. Kommer totalt i år att odla 12sorter, det blev det till slut. Var av de tidigast ligger och förgror just nu.

Målet är att det stora potatislandet skall förberedas nu under helgen. Just nu är det bara höstplöjt där. Av dessa 12 är 6 av sorter som kommer i från nordgen.

Nu blir det lite tekniskt. Jag odlar inte i bara ett potatisland. Jag har ett större potatisland, men jag har också en separat odling med odling av utsäde. Där jag kontrollerar utsäde noggrannare, plus att inga potatis går från stora landet till utsädes odlingen.

Men utsädesodlingen är inte allt utsäde för nästa år, utan skall mera ses som ett stam utsädesodling. Utsädesodlingen gör jag i kragar, för att garantera sorten.
Medan stora landet, där bryter jag vall, med alla problem som följer på det.

Jag har via en bekant kommit över Congo, också känd som blå Congo. En blå potatis som jag vet odlades en del på 1980talet, mins det själv hemifrån. Men för att vara riktigt säker på att långsiktigt ha ett friskt utsäde, har jag fått ut några knölar från nordgen. De skall fungera som basen för min utsädesodling av Congo.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i potatis och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera