Tomatsåsensdag 9mars

Idag är det tomatsåsens dag. Jag gör själv tomatsås på hösten. Det är så enkelt att ta fram och använda sedan.
chilipasta
Det går att göra på lite olika sätt.
Allt från att göra egna helkonserver till att som mig göra en pasta.

Att kunna ta fram något ur kylskåpet med hela sommarens känsla och värme är guld värt. I höstas gjorde jag ett par burkar.

Den består av 8/12delar tomat, 3/12delar chili och 1/12del vitlök, allt odlat i egen trädgård.

Allt hackas fint.

Vitlöken steks långsamt på låg temp för mjukhet.
Den stek i olja inte smör.

Man skållar tomaterna för att ta bort skalet..
Tomaterna och vitlöken får koka upp i lite vatten.

När den börjar få en fastare konsistens tillsätter man chilin. Låter det små puttra i 20minuter.

Saltar och smakar av. Smakerna skall nu vara väldigt koncentrerade. Efter man är nöjd, tillför man ca en tesked salt per liter med chilipasta.

Använder natriumbensoat för att öka hållbarheten.

Den fortfarande varma chilipastan häller man sedan på steriliserade burkar. Man fyller dem till 60-70% med pastan och fyller upp med rapsolja.

Efter att burken fått svalna förvaras den kalt, matkällare eller kylskåp. Öppnad vara är en kylskåpsvara.

Oljan och det extra saltet är för att konservera chilipastan. Oljan gör att pastan inte har någon kontakt med luft.
Tomaterna är i sig själva kraftigt syrliga.

Har aldrig haft burkar som överlevt så länge för att veta hur de håller.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Tomat. Bokmärk permalänken.

Kommentera