Odla potatis för självhushålling

potatis2Sedan flera år förvaltar jag ett antal genbankspotatis sorter. Varje år ett större och större antal.

Äta lite och spara mycket. Kommer i år äntligen kunna äta mycket och spara mindre, detta för att volymen av varje sort börjar bli såpass stor.
Kompletterat med sorter som passar.

Letat efter en sort för att kunna öka fönstret med nyskördad potatis. Alltså att man fler månader på år, kunna äter direkt i från landet. Blev en finsk sort Timo för att kunna skörda tidigare på sommaren. Det är en sort som enligt uppgift går att plantera i kallare jord. Vilket gör att den börjar växa tidigare på våren.

Ju mer jag kan leva på nyskördad potatis, ju mindre måste jag kunna lagra.

Så idag hämtade jag ut 10kg, hos mitt packetombud. 10kg ger ca 80kg potatis, 10kg måste man lägga undan om man vill ha samma mängd utsäde nästa år. Detta ger 70kg man kan äta. Detta är i princip årsförbrukningen för en genomsnitts svensk. Eller för 6personer i 2månader.

Nu är vi uppe i 10sorter totalt, detta börjar närma sig gränsen för vad som är hållbart utan att man känner det som man själv bedriver genbanksarbete.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i potatis. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Odla potatis för självhushålling

  1. Bella skriver:

    Visst är det roligt med alla sorter och särskilt med de gamla genbankssorterna.
    Får se hur många olika de blir i år. Har utsäde från NordGen och sen odlar jag Rocket, Princess, Sarpo Mira och Violetta.

Kommentera