Odling 2016

Våran odlings säsong har redan startat.

tomat

Sommar tomater som vi hade förra vintern

Många odlare sitter just nu och drömmer om att starta odlingarna. Väldigt många kommer att starta sina tomater på tok för tidigt.

chili

Hungarian Record

11760080_10153397298605365_2832206508426137893_n

I mycket tunna skivor perfekt på ostmacka.

Tomaterna behöver den som inte har möjlighet till något rum med svalare rum med mera ljus vänta med till ca 6-8veckor innan de är lämpliga att avhärda. För många i södra Sverige det är inte fören  första veckan i juni.

 

Vad är det som är lämpligt att starta med i januari då?

Chili, lök, purjolök och selleri.
Just nu är chiliplantorna inte mycket för världen. Har redan en så omgång till gjort.

Sår ett större urval för att ha plantor att välja på.

Kommer att dra upp ca 25st av denna sort för att ha i den nya polytunneln. Detta är en sort som vi har funnit fungerar mycket bra i den gröna tomater med chili marmeladen som är perfekt till ost.  Har lite heta utan att vara extrem på något sätt ca 10 000 SHU. Tänk lite starkare än röd spansk peppar man kan köpa i butik.

Nej man måste inte ha special ljus för att dra upp chili ett söder fönster funkar utmärkt. Den blir dock lite högre och ger inte maximalt. För er som är intresserade har jag gott om extra öppet pollinerade frön.

Jordmässigt använder jag rosjord i botten på krukor och såjord i toppen där jag lägger fröet i. Dessa plantorna kommer att få påfyllnad av jord så snart de utvecklar mera blad, ett lättare sätt än att plantera om. Chili kan man alltid plantera djupare .

Lycka till!

Ricky Karlsson odla@odlaminmat.se

//Ricky Karlsson
odla@odlaminmat.se

Det här inlägget postades i Chili och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera