Vi behöver ta vårat ansvar i miljöfrågan.

Vi kan alla flyga mindre, köra mindre bil eller sluta fylla våra hem med en slit och släng plast grej till.

Det som dock är riktigt intressant vad kan vi göra som inte påverkar våra liv i någon större betydelse men är bra för miljön.

Vad är det lätta valet vi kan göra för miljön?
Hur kan vi påverka miljöbelastningen utan att göra någon större förändring?

Det enklaste jag har hittat är att vi flyttar hem våran köttproduktion till Sverige. Det är nämligen så att miljöbelastningen att föda upp djur i Sverige är längre än i andra länder.

Tänker här speciellt på betesdjur så som kor och får. Just nu importerar vi 50% av allt nötkött i Sverige samt 70% av lammköttet. Med den ökande befolkningen kan vi nog räkna med att nöt och lammkött kommer leda till öka konsumtionen, just för att vi helt enkelt är flera.

Detta samtidigt som vi har hundratusentals hektar med betesmark som växer igen i Sverige.

Om vi bara börjar med konstaterandet att mat som produceras i Sverige för svenska konsumenter reser kortare än från Sydamerika eller Nya Zeeland.

Men det finns en annan stor fördel med naturbetesdjur som växer upp i Sverige är som regel ekologiska djur. De lever på betet, istället för skräck exemplet med feeding loots i andra delar av världen. I Sverige får djuren växa upp i besättningar som är förhållandevis små. Att stalla djuren under den värsta delen av vintern gör också att vi får tillgång till gödsel för att kunna öka andelen ekologiskt jordbruk för vegetabilier och spannmål.

Så att välja det svenska köttet i köttdisken gör att miljöbelastningen hamnar i Sverige istället för långt borta.

Det gör att behovet av konstgödsel minskar, vilket är en produkt med hög miljöbelastning.

Detta gör också att det svenska landskapet kan hållas öppet istället för att växa igen, vilket inte går att sätta ett pris på.

Detta är det enklast vi alla kan göra för att minska den globala belastningen av miljön.

Alltså att välja det svenska köttet framför utländskt. Flytta handen i köttdisken för miljön.

kovinter

Källa; hhttp://www.svensktkott.se/om-kott/statistik/

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera