Julen står runt hörnet.

På julen skaffar vi oss lite mera traditionella matvanor.

Det skall vara sill, julmust och skinka.

För mig personligen är julost något viktigt.

Att handla lokalt stärker lokalsamhället ger lokala skattekronor, ger lokala jobb, stärker lokalsamhällets förmågor.

IMG_20151127_113319
En för mig lokal ost som jag älskar.

Julens många maträtter kommer från varor som varit rätt i årstiden. Rödkålen, brysselkålen, grisen slaktades på hösten för då var betet slut.

Vi behöver tänka jul året runt. De som känner mig vet att det gärna blir girlanger, orangea julstjärnor, pappfigurer på rad. Tänk 50-60tals jul. Med det jag mennar är inte julens alla glädje ämnen, utan faktiskt äta mera i säsong.

Det handlar om att inse att just nu är det rotgrönsaker och kål som måste få vara i centrum. Detta gör att man kan äta lokalt, klimatsmart men kanske nu när julen står inför dörren lite sundare.

Det sägs att det säljs mest morötter i janari, låt oss redan nu börja äta morötter.

Men glöm inte underbara rotväxter så som kålrot eller jordärtskockor. Tittar man i lite äldre kokböcker finns underbara möjligheter.

Det här inlägget postades i rotfrukter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera