Bohuslänsk äggost

Äggost (äggaost) har sitt ursprung från Bohuslän, där de ursprungligen var en del av frukostmaten. Det fungerade ungefär som äggröran är idag. På det bohuslänska frukost bordet var det ett sätt att förhöja smaken på sill. Eller mera så att de var oerhört trötta på sill och behövde för hjälp med att få ner den. Den hade också fördelen av att den kunde ätas kall (sval), allt för att få i sig någon före man fått upp värmen. Den har naturligtvis ätits även utanför frukosten, men inte som idag.

Under mera modern historia har det varit en festmåltid, efterrätt. Jag kan tänka mig att den spelat samma roll som ostkakan, kalvdans/råmjölkspannkaka eller kaffeosten har gjort i olika delar av landet. Något som skulle stå på festbordet, smörgåsbordet osv.

Ett annat sätt att beskriva den på är en surmjölks ost med ägg.

De tre obligatoriska delarna är ägg, mjölk och ”surmjölk”. Surmjölk är vad man idag hittar i gräddfil eller i a-fil till exempel. På norska heter fil fortfarande surmelk. Helt enkelt en syrad produkt.

Det finns många varianter på denna rätt, vissa har i grädde, socker till och med kanel har hittat sin väg in i denna rätt. I sin rena naturliga form framträder det naturliga undertoner av vanilj i sig.

Traditionellt recept, finns inte på det viset eftersom varje gård hade sitt eget sätt att göra den på. Men för att komma nära originalet är det 6ägg, 3liter mjölk och 3dl gräddfil.

Jag gillar när den är lite mera ägg i den så jag använder 8ägg, 2liter mjölk och 3dl gräddfil. Rör först ihop äggen med gräddfilen för att sedan hälla på mjölken. Rör om under uppvärmning. Upp till ca 90grader, den får inte koka. Den skall börja bli kornig. Gå att plocka upp lite med en fin hålslev.


Av:Odlaminmat.se
(skall testa och göra lite videoklipp, långt i från felfritt, men alla är vi barn i början)

Låt det stå och svalna.

IMG_20151223_034415

Om allt har gått bra, kommer den att dela sig i äggostmassa och vassle. Vasslen går att använda i brödbak, göra messmör osv. Ostmassan lägger man i sin form. I Bohuslän har det historiskt funnits vackra träformer, med några några håll i. Idag går det att komma över formar i plast, har även sätt formar i metall.

Sildukar/handduk, fina silar/durkslag går att använda. Osten får här ligga till sig över natten i kylskåp, för att mera av vasslen skall komma ut och den skall få sin slutliga form.

Idag serveras den med oftast björnbärssylt. Men även grädde, socker och kanel har börjat dyka upp som fenomen.

Äggost är någon som man inte så ofta får tag på. I praktiken något man får göra själv. Det finns idag ingen som gör storskalig tillverkning. Enda ställen man oftast ser den på är bättre restauranger med lokalmat.

Lycka till!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera