Är vedaska säkert att gödsla med?

Är vedaska säkert att använda i trädgården?
Vedaska, avfall eller möjlighet?

braskamin

Låt oss först titta på när det är direkt olämpligt att använda.
När man eldar plast eller impregnerat virket, inget av detta är förövrigt lämpligt att bränna i vanlig panna/vedspis osv. Det är inte heller lagligt. Askan kommer då att innehålla olämpliga restprodukter.

Vedaska är basisk, den höjer pH nivån när man använder den. Därför är det direkt olämplig för växter som kräver surjord.

Surjord har ett lägre pH, den är mera känt som rododendronjord. Den vanligaste användningen är till amerikanska blåbär och just rododendron buskar. Sedan finns det ett antal växter som uppskattar ett lägre pH men inte är surjordväxter, det vanligaste förekommande är potatis. Har själv använt det i mycket begränsad omfattning med potatis, med bra resultat. Den ökar dock risken för skorv.

Vad innehåller björkvedaskan? Varför kan den vara bra att använda i trädgården. Vad är problemet?

Gödslar man med björkvedaska så kommer det vara det bli brist på kväve i kombinationen. Vedaskas NPK 0-1.5-7.0 NPK står för Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K).

Detta går att kombinera med något kväverikt så som kanin eller hönsgödsel för att då en bättre balans.

Klassiskt är att vinbärsbuskar får sig en liten giva varje år. Men även att använda det istället för att kalka gräsmattan, ca 1liter per kvadratmeter.


Alberta Urban Garden

Han rekommenderas att kompostera den först för att pH inte skall höjas i odlingsbäddarna. Har man en basisk jord kan jag inte mera än att hålla med.

Min slutsats är ganska enkel, vedaska är säkert i moderation. Har under hela mitt liv sätt det användas som gödning. Har själv använt det med mycket gott resultat. Tänker då speciellt på hallon och rabarber.

Det finns ett annat sätt att se det också, eldar man är askan en överskottsprodukt man behöver bli av med. Gratis är gott.

För mycket aska kan ”bränna” växter. Får aska vila/härda i ett par månader minskar denna effekten. Detta skall se med tillgång till vatten i kompost eller liknade utomhus.

Fått lite frågor:
Använda aska från grillen. Nej, det är inte alls samma produkt. Skall inte in i trädgården.
Aska från pellets, pellets består ofta av granpellets med bindemedel. Inte hittat några studier på bindemedel finns säkert olika, men heller detta är inte optimalt i trädgården.

Kommer veden från skog med tungmetaller osv är den inte bra att tillföra.

För er som vill läsa på mera om olika alternativ som gödning.
NPK – Dags att gödsla trädgårdslandet.

Det här inlägget postades i gödsel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är vedaska säkert att gödsla med?

 1. Alojamiento web skriver:

  Man kan forstas fraga sig om man alls bor godsla med aska fran skogen i tradgardar och pa jordbruksmark dar vi odlar livsmedel. Ar det inte battre att aterfor

  • rickywkarlsson skriver:

   Man kan naturligtvis sprida aska i skogen.

   Den traditionella gamla gården kan man se som olika energi nivåer.
   Köksträdgården, åker, äng och skog i den ordningen.

Kommentera