Äta 3gånger så mycket kött och hjälp miljön.

Hur mycket bättre är Svenskt kött?

Om man skall titta på det som FN* har sagt i frågan kan det ju bli intressant att jämföra med nötkött från Sydamerika, vilket oftast är det som finns som val. Kött från Västeuropa jämfört med Sydamerika har bara 30% i miljöbelastning. Tänk dig att du kan äta 3 gånger så mycket och ändå inte komma upp i samma miljöbelastning.

När jag började leta efter svaret på denna fråga trodde jag det var mycket mindre skillnad. Detta är så mycket så till och med jag blev chockad. Varje dag får man lära sig något nytt.

Nu rekommenderar jag ingen att äta 3 gånger så mycket kött. Vi äter redan stora mängder kött varje år. Något vi inte skall öka i alla fall.

Men en av de viktigaste miljövalen kan vi faktiskt göra i köttdisken.

Sedan finns det naturligtvis många fler anledningar att välja svenskt. Antibiotika, öppna landskap, mera ekologisk produktion samt kort rest mat, bara för att lista några.

Tänker här speciellt på betesdjur så som kor och får. Just nu importerar vi 50% av allt nötkött i Sverige samt 70% av lammköttet.

Rädda miljön, rädda det svenska öppna landskapet.

kovinter

Källa*: http://www.fao.org/3/i3437e.pdf

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera