”Vad har du på tallriken broder?”

”Vad har du på tallriken broder?” Det låter kanske hårt, men är en bra fråga att börja från.

I fjol såg vi hur riksmedia uppmärksammade svenska konsumenter på grisfrågan inför jul.
http://www.dn.se/ekonomi/smittat-flaskkott-i-svenska-butiker/

Danskt fläskkött fick löpa gatlopp i svenskmedia pga MRSA. Låt oss först konstatera att MRSA är inte farligt i tillagat griskött, pga att det dör vid tillagningen. Att få MRSA är heller inget större hälsoproblem för fullt friska. Men lika väl är det ett problem i uppfödningen för dem som hanterar levande djur, samt är en varningsklocka som vi behöver lyssna på.

Det går inte ta upp denna utan att belysa hur olika länder använder antibiotika.

tabell

Hos oss har vi sedan ett längre tag valt att försöka undvika danskt griskött.
Av ett antal orsaker;

Svensk grisproduktion använder mycket lägre mängder antibiotika.
Djurskyddsreglera är starkare i Sverige.
Svensk gris ger svenska lokala jobb.
Svenskt jordbruk är i toppen om man ser på låga miljökonsekvenser.

Blir det tyskt griskött i stället då?
Nej, tyska grisar har det ännu sämre. Det är till och med så att danska grisar har det bra i en EU jämförelse. Detta gör endast att mitt val att välja svenskt griskött blir ännu starkare.

Att faktiskt kunna påverka när man shoppar i köttdisken är skönt.

Nu vet jag att de flesta som följer denna blogg brinner för egen producerat, närodlat, lokala produkter osv.

Jag har en uppmaning.
Dela sprid, och uppmuntra.
Julen kan göra att fler tänker efter vad de äter.

.

Det här inlägget postades i Matpolitik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera