Vitlök

Under hösten är det tid för vitlöksplantering.

Det gamla uttrycket säger att sättning skall ske tidigast september i norrland, oktober i svealand och november i götaland. Senare kan man alltid sätta. Hört talas om de som toppdressar med påsjord som de har haft inne till och med, för backen har varit för hård får att kunna gräva ner åt.

Går det att sätta vitlök på våren? Ja det går men den hinner inte utvecklas lika långt.

Vilka odlings förutsättningar vill vitlöken ha. En lucker jord, vitlöken gillar inte när den får stå i vatten.

Jag själv odlar vilök i kragar, detta pga att det är blött på västkusten plus att jag har ganska mycket lera i min normala jord. Kragarna gör att den kommer upp lite från vätan, dock får jag vattna i längre torrperioder.

11888118_10153452543235365_1473460336233428554_n

Vitlöken funkar att sätta med 15cm avstånd i alla riktningar. På ett djup av 5-10cm. Man lyckas bäst med en klyfta som pekar upp åt, men den kommer att komma upp ändå.

På den tidiga våren kan det vara bra att gödsla lite extra. Jag använder mig av vedaska och kaningödsel. Kanin är ungefär som höns fast kanin är dubbelt så kväverikt.

Den kommer att den att vara färdig att skörda? 25juli är ett datum som ger ett ganska ungefärlig tidpunkt för vitlöksskörd.

Tänk på att vitlöken är en lökväxt och skall därför byta odlingsplats varje år. Efter 4år kan man låta den eller andra lökväxer återkomma.

Ta utsäde från grönsaksdisken på ICA?

Det går att få den att växa i Sverige. Men det är inte värt det. Detta är oftast kinesisk vitlök som inte är anpassat för våra brädgrader. Den kan innehålla virus och andra otrevligheter som gör att du inte kan odla vitlök där på många år. Den är bestrålad, detta gör att den är grohämad för att inte börja grodda. Allt som allt är det inte värt det.

Vitlök är kanske det som det är lättast att bli självförsörjd på. Kräver inga jätte arealer. De flesta klarar sig fint med en krage per person och år.

För den som vill läsa mer rekommenderas http://postannelund.chilipeppar.com/ den bästa bloggen om vitlök i Sverige, enligt mitt tycke.

Det här inlägget postades i Lök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera