Jag trivs bäst i öppna landskap

Jag trivs bäst i öppna landskap, så att själen kan få ro.

Inget är väll mer svenskt än den gamla slagdängan från Ulf Lundell.
Men det Sverige håller på att försvinna.

Just nu växer sverige igen i ett enormt tempo. Tänker då speciellt på den artrikaste platsen, den svenska betesängen.

Jag som trivs i öppna landskap, vill inte att våra änger växer igen.

På ängen får man använda betesdjur eller lie, röjsåg för att kunna hålla den öppen. Jag ser helst att matproduktionen är nära människor istället för långt borta. Miljökonsekvenser av vårat liv skall ligga nära oss som människor. Varför i hela världen köper vi då ”naturbetsdjur” från sydamerika, när sveriges öppna landskap växer igen.

18% av den svenska betesmarken har försvunnit på 10år enligt landsbyggsnätverket.*

Detta är inte de öppna landskap där själen kan få.

Ytterst handlar det om vilka val vi gör i köttdisken. Köttkonsumtionen är rekordstor så inte heller detta är problemet.

Problemet är mitt och ditt val.

swedish-flag-874886-m

Det är dags att du säger till dina vänner att du vill bevara de öppna landskapen. Du måste berätta för andra, hur man gör. Det är viktigt att välja betesdjur från Sverige.

Det vi i praktiken talar om är svenskt lamm och nötkött. Över 2/3 av lammköttet är importerat samt hälften av den svenska nötkötts konsumtion.*

För 20år sedan var det endast 15% av nötköttet importerat och hälften av lammköttet.

Detta är inte de öppna landskapen och min själ, den får inte ro.

Källa:
Landsbyggsnätverket
Svensk köttkonsumtion

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera