Framtidens jordbruk

Måste aktivt börja fundera över modeller för hur vi kan få fler att överleva på att producera våran mat lokalt.

På de sista 100åren har vi fått se hur bonde har gott från något som var en garant för rikedom, mat på bordet till att idag vara där man ser mycket jobb och knivskarpa marginaler.

Mins fortfarande min morfars beskrivning över att han som torparpojk landade en bonddotter.

Hur ett begrepp som hemmansägare var något som bars med stolthet, något som man till och med skrev ut som titel i telefonkatalogen.

Dagens matpriser kräver en enorm storskalighet för att vara ekonomiskt bärkraftigt.

Vad för lösningen har man använt då?

Skall man titta historiskt, så klev bondfruarna ut i arbete på 60-70talet.

Månskensbonden, han eller hon som skaffade ett lönearbete i tillägg. De som började med sidoverksamhet, entreprenader, snöröjningar, köra i skogen osv. Odla nisch produkter, förädla på gården osv.

Eller naturligtvis en kombination av allt detta.

Just därför blir det intressant med modeller som tar sin utgångspunkt till vad är rimligt för att bonden skall kunna vara bonde.

Den senaste man aktivt tittar på är Andelsjordbruk. Kallas också Lokal andelsmat, CSA Comunity Supported Agriculture. Det hela bygger på få eller inga steg mellan producent och konsument. Det skall vara närproducerat är själva tanken.

Tänk 30familjer som lägger 1500kr i månaden på att få 1/30 av allt bonden producerar (eller det han har bestämt skall ingå).
I praktiken får då också de 30familjerna en möjlighet att styra vad som odlas. Detta kan göras på lite olika sätt.

Det jag har sätt hittills är att det ofta brukar bli många olika sorter än butikens få att välja på.
Fler sorter gör också att riskerna sjunker.

Nu vet jag att ni är sprida över landet. Men för er som befinner sig nära Trollhättan kommer ett tillfälle att ta del av erfarenheter och perspektiv.

andel

Tisdagen den 6oktober kl 1800, Villa Stranna, Karl Johanstorg 1
http://www.rekothn.se/?p=189

Tipsar gärna om facebook gruppen lokal andelsmat.
https://www.facebook.com/groups/574242759353581/?fref=ts

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera