Torka morötter

Just nu finns morötter i överflöd. Både i butiker och i trädgårdar.

I år testar jag något nytt, att torka morötter.

När man torkar morötter får man blanchera dem först. Vad betyder blanchera? Vad är det för jobbigt ny teknik som skall lära sig. Det är det enklaste som finns blanchera betyder snabb koka. Oftast är det bara frågan om någon minut. Morötter i detta fallet handlar om 3 minuter.

Se till att man har gott om vatten som mer eller mindre stormkokar. Lägger ner morotsbitarna. När man tar upp den kyler man av dem. Sätt allt från isbad till bara kallt vatten. Detta är speciellt viktigt om man blancherar för att frysa in. Då måste man fort stoppa kokprocessen i det blancherade.

Moroten behöver vara delad i ganska små delar oavsett om man jobbar med kniv, grovt rivjärn eller en mandolin som jag använder för att göra det mesta.
Toppen skär man bort, finns det behov får man skala moroten innan man delar den i små bitar.

Ganska smidigt att jobba med durkslag för att sila morötterna. Både efter kokningen och kylningen.

Man kan naturligtvis använda ugn med sked i luckan tekniken för att torka. Jag har valt att använda svamptorken med bakplåtspapper som jag klippt till för att passa.

IMG_20150912_114221

Tror mig att jag kommer att använda dessa i alla grytor jag brukar göra under vintern. Med hjälp av längre matlagningstid kan man köpa billigare köttdelar och få väldigt bra mat. Skrattade länge när jag första gången hörde tala om pulled pork, innan jag insåg att så har jag alltid lagat mat. I bland får man ge saker nya namn. Hos mig heter det långkok.

Lycka till med att torka dina morötter.

Det här inlägget postades i safta osv., Spara och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera