Rönnbärsgele

Surt sa räven om rönnbären.

Men det kan också bli en trevlig gelé.
Tycker den är lämplig för vilt.

Men kräver socker. Äpplet är också bra för smaken.

IMG_20150901_202440

Rönnbären behöver en frostknäpp eller en vända i frysen.
Innehåll
1 kg rönnbär
0.5 kg äpplen
ca 7.5 dl vatten
10 dl socker per liter avrunnen saft
(pektin)
konserveringsmedel

Rensa bären och gör större bitar av kärnfria äpplen

Lägg i saftmaja eller koka och sila av igenom duk.

Koka upp saften i gryta tillsätt sockret i flera vändor. Koka utan omrörning i 10-15min.

Gör geleprov

Om den inte stelnar tillsätt pektin.

Tillsätt konserveringsmedel.

Skumma av.

Häll på steriliserade burkar.

Öppnad burk är kylskåpsvara.
Oöppnad burk håller 1år utan problem. Förvaras svalt.

Hos oss blir det i matkällaren.

Det här inlägget postades i Spara och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rönnbärsgele

  1. Henrik Nieciecki skriver:

    Det står att det skall vara 7,5 dl vatten I receptet, men till vad?

    • rickywkarlsson skriver:

      Förlåt otydligheten, i saftmaja eller för att koka upp bären i. Det man är ute efter när man gör en gele är ju saften från bären inte själva bären i sig själv. Kokar man kan man minska lite vatten, eller koka bort. I en saftmaja använder man ju inte 100% av vattnet.

Kommentera