Göra eget smör

Att göra smör gör man igenom att vispa grädde.

Efter ”7-8″minuter med elvispen delar sig grädden i kärnmjölk ser ut som ett ”vitt vatten” och smör. Hälla av kärnmjölken, vart efter den kommer ur smöret, skvätter så annars. Kärnmjölk man man använda i bakning, men oftast hos oss får katten det.

Man kan tvätta smörklumpen för att få ut det sista av kärnmjölken, men jag har inte upplevt behovet. Att tvätta påverkar hållbarheten positivt.

Detta smör är ett hårt smör. Det blir hårt när man kylskåpsförvarar det.

Önskas att göra ett bredbart, vispa ner ca 1/3 olja i smöret. Mer än man tror.
Jag lärde mig efter ett par gånger.

11889594_10153474811335365_325856077889313345_n

En neutral olja som inte smaksätter, gör att smörsmaken blir starkare. Rapsolja brukar jag använda. Lite salt i smöret förstärker smörsmaken.

Detta smör blir närmast en gourme produkt.

Fling salt, lite-lite olivolja är kul att leka med när man fått koll på grunderna.

Dock är det inget man spara pengar på. Mera av en lösning för grädde som håller på att bli gammal, smör håller så mycket bättre.

Eller om butiken säljer ut med kort datum.

Tänk på att välja grädde från ditt lokala mejeri.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i självhushållning, Spara och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Göra eget smör

  1. Pingback: Ekokrisen är här | Odla min mat

Kommentera