Göra eget potatismjöl

Man kan faktiskt göra eget potatismjöl.

Såg en bild om bondekvinnans arbete under året. Ungefär 10% lades på att göra potatismjöl under oktober månad.

Tänkte jag skulle testa hur svårt det var. Inte för att jag är stor konsument på potatismjöl utan mera för att se om det går.

Tvätta ett par potatisar noga. Riv dem fint på rivjärn.

Häll över rikligt med vatten och låt ”det stå ett tag så att stärkelsen sjunker till botten. Häll av vattnet försiktigt så att inte stärkelsen följer med. Upprepa proceduren några gånger dvs häll på vatten, låt stå och häll av vattnet.

Efter några gånger blir det bara ren vit stärkelse kvar.
Bred ut den våta stärkelsen på en plåt och låt torka I rumstemperatur. Tryck sönder eventuella klumpar.

IMG_20150914_231418

(Det går inte att torka stärkelsen med hjälp av värme så som i varm ugn, då blir det klister)

Blev det mycket potatismjöl?

IMG_20150920_091533

Nej det skulle jag inte säga, men bara att det går är lite små coolt.

Använde cirka 1,5kg potatis blev en halv dl. Nej detta är inget jag kommer göra igen.

Detta gör att man börjar tänka på gränserna för självhushållning. Blir att blädra lite i bibeln igen.
http://www.odlaminmat.se/2015/08/sjalvhushallning-en-handbok-for-realister-och-drommare/

Det här inlägget postades i potatis, Spara och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Göra eget potatismjöl

  1. Pingback: Annonsfynd » Recepttips!

Kommentera