Vitlök, äntligen är det skördetider.

Vitlöken är en av de enklaste grödorna att bli självförsörjd på.

Vi klarar oss gott med 2 kragar per år. Det ger nytt utsäde, allt vi äter plus en liten del att ge bort under senvintern när vi ser hur lagringen går. Men då äter vi inte ens en vitlök i månaden.

I år har jag grundgödslat och sedan tillskotts gödslat med kaningödsel och vedaska.

Har aldrig varit med om att få så stora vitlökar tidigare.

11888118_10153452543235365_1473460336233428554_n

För er som inte känner till detta med vitlök så sätts den på hösten. Cirka 2 veckor innan det blir vinter. Så man brukar som enkel minnes regel säga september i Norrland, oktober i Svealand och november i Götaland. Detta är naturligtvis bara ett riktmärke.

Då är det bara att springa till närmaste ICA och köpa lök? Nej, för det första är mycket av den löken som finns inte anpassad för det svenska klimatet sedan är det oftast bestrålad för att den inte skall go. Inget är bra om man vill ha en god skörd, sedan kan den i värsta fall vara virus smittad. Något man inte vill ha in i en trädgård, speciellt inte om man har begränsat med utrymme.

Köp certifierat utsäde, anpassat för att odla i Sverige.

Tar man eget utsäde måste man kontrollera lökarna att de inte fått någon sjukdom, en sjuk klyfta, kassera hela löken.

Vitlök är en lökväxt så den bör helt inte återkomma till samma växtplats på 4år.

Jag väljer att odla den i kragar för att den skall klara blöt vår/vinter bättre. Vet att den som odlar lite större, i tunnlands storlek väljer att sätta den i plogade åsar av samma orsak. Vitlöken vill inte ha det för blött om ”fötterna”

Den kommer nu få torka 2-3veckor soligt, luftigt och under tak. För att den skall bli lagrings duglig. Ytterskalet torkar.

11866201_10153452549985365_3846600294667071866_n

Halslökar även kallade stresslökar som sitter på skaftet går fint att äta. Den kan också användas som utsäde, men bildar första året bara en lök. Krävs alltså 2år med odling. De bildas på grund av ojämn temperatur.

För den som vill läsa mer rekommenderas vitlöksklubben och http://postannelund.chilipeppar.com/ den bästa bloggen om vitlök i Sverige enligt mitt tycke.

Det här inlägget postades i Lök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vitlök, äntligen är det skördetider.

  1. David skriver:

    Tack för omnämnandet, sånt inspirerar.
    Du är inte intresserad av att odla från bulbiller?

Kommentera