Sveriges mjölk situation

Att den svenska mjölkbonden blöder känner vi alla till.

Vi har fått höra att det beror på att vi har för små bondgårdar i Sverige. Tittar man på storleken har vi i Sverige 62 medan EU 15 snittet är 59 mjölkkor. Detta är inte en grunden till den svenska mjölk krisen. Finland med likande klimat förutsättningar som oss har endast 31mjölkkor i varje besättning. (EU statistik publicerad 2013 från 2011)

2010 importerade vi 9,4kg ost per svensk, 2014 var det 13,3kg en ökning med 41%.
Vi undrar varför den svenska mjölkbonden lider, här är det enkla svaret.
Nu är det inte bättre än att 64% av ost som vi äter i Sverige är importerad. (2014)

För varje kilo ost går det åt 10kilo mjölk.

Det som dock har hänt de sista 10 åren är att osten produktionen fallit som del av den svenska mjölk produktionen med ca 1/3del. Från ca 36% till ca 24%. Under denna period har torrmjölken en överskottsprodukt ökat från 13% till 26%. Det krävs inte ett geni för att inse vad som hänt.

Vi importerar ost som konkurrerar ut svensk ost, denna mjölken gör man istället torrmjölk av för att överhuvudtaget få betalt.

Våran stora konsumtions ost i Sverige är hushållsosten. Denna är nu nästan helt en importerad vara. Endast Gäsene mejeri producerar idag hushållsost av våra stora mejeriföretag.

Jag har funderat länge över mjölk frågan i Sverige.

I dagens regelverk ser jag en enkel lösning på mycket, kräv att hushållsosten skall för Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Detta innebär att hushållsost måste produceras på svensk mjölk i Sverige.

ContentDefault

Idag är det endast en Garanterad Traditionell Specialitet (GTS) vilket endast säger hur den får framställas. Inget om ursprung.

Källor:
http://ec.europa.eu/agriculture/rica/pdf/Dairy_Farms_report_2013_WEB.pdf
http://timbro.se/sites/timbro.se/files/files/reports/en_friare_mjolkmarknad_0.pdf
http://www.lrf.se/globalassets/dokument/om-lrf/branscher/lrf-mjolk/statistik/konsumtion-per-person-och-ar.pdf
http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-pastaenden/skyddade-beteckningar/

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sveriges mjölk situation

  1. Sofias Lantliv skriver:

    Håller med! Vi vill ha gårdarna kvar men köper ändå utländskt! Konstigt…

Kommentera