Hallon

Att gräva i lera när det blåser ute är inte kul. Att rensa ogräs eller plocka sniglar är inte heller skoj.

Men det som är det, är glädjen över att kunna gå ut och plocka solvarma hallon.

Jag vet inte vad det är, men för mig är hallon den riktigt känslan av sommar. Många skulle väl säga jordgubbar, men inte jag.

Jag är en stor konsument av hallon, blir ett stort antal frysta packet varje år. Den lila bit med trädgårdshallon jag har, gör mig långt från självförsörjande. Men de gör att jag slipper köpa hallon någon månad varje år i alla fall.

11017833_10153433145940365_5220385180484035250_n

Finns planer om en större hallon odling, men det får inte plats i trädgården.

När ni planerar ett hallonland, tänk på att hallon sprider sig ganska aggressivt. Jag rekommenderar starkt att hallonland sätts på ett ställe som kan gräsklippas på alla sidor. Annars kommer ni ha en hård kamp framför er. Även att det är en del avstånd till andra odlingar. Hallons förmåga att sätta rotskott är mycket kraftig.

För att utrota hallon på en plats rekommenderas total nerklippning under ett par år.
Hallon är lätt att flytta till en ny plats, kan både vår och höstflyttas. Men kräver medvetet arbete för att utrota på en plats.

Första året fokuserar hallonet på tillväxt, med lite hallon. Medan hallon sätter mycket frukt på på andra års skotten.

Hösthallon sätter dock frukt redan på årsskotten.

Har lekt med tanken på att ha 2 större hallonland, som skördas vart annat år, där man sedan klipper ner det totalt efter andra års skörden. Tror att detta skulle vara ett rationellt sätt att odla hallon i lite större skala. 20-25löpmeter eller så drömmer jag om.

Hallon mår bra av att få växa med stöd. Stolpar med flera ståltråd är en vanlig metod.

En gott gödslat hallon land rekommenderas, då hallonbusken är kväve älskande.

Om jag skulle få hallon över. Nej, det lär inte hända.
Men då skulle jag göra hallon marmelad.

500gr hallon
Lite vatten.
Koka upp, koka i 5minuter.
750gr socker
Koka i någon minut till.

Låt den börja svalna, rör ner.
En halvcitrons saft.
En halv flaska pektin.

Häll på steriliserade burkar.

Då har ni fått en färskvara.
Har ni tänkt att lagra den mer än ett par veckor i kylskåpet rekommenderar jag att ni tillsätter konserveringsmedel så som bland annat natriumbensoat.

I så fall kommer den hålla 1 år i sval temperatur utan några problem, om den har hällts på steriliserade burkar. Även en burk med konserveringsmedel är kylskåpsvara när den har öppnats.

Om burken inte stelnar, ställ in den i kylskåpet ett par timmar. I värsta fall får man koka om den och tillföra mera pektin. Tänk på att kolla över om konserveringsmedlet tål hög temperatur.

Det här inlägget postades i Fler åriga och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hallon

  1. Maria skriver:

    Vi har inget hallon land men här växer det som blåbär i skogen. Eller om man bara går längs dom gamla grusvägarna upp till alla sjöar. Förra året gav vi oss ut försent då jag va höggravid. Med iår ska vi ut och plocka ?

Kommentera