Idag känns det extra kul att odla egen chili. En av dagens nyheter är hur stor konsumenter av färsk chili lever längre, även annan kryddstark mat hjälper också till. Ja i alla fall i Kina.
Själv har chilin bara varit ett problem denna regn sommaren. Jag får väl se fram mot gott om frukter i oktober. 🙂
Jag har idag 31plantor som lever, får se hur många år jag kan få ut av detta. 😉
Detta är en misshandlad brazilian starfish, en trevlig fruktig chili med liten hetta.
Min åsikt om chilis är att blir det för starkt tappar den i smak, det blir bara starkt.
För mig skulle jag säga att den gränsen är ca 250 000scoville, det är en liten bit ovanför Habanero som är den starkare chilin som säljs i vanliga butiker.
Men för er som inte har upptäckt det underbara med chilis är det en planta som kräver att man sätter redan under vintern/tidigaste våren under lampa. Den naturliga norra gränsen för chili på friland är lite norr om Ungern.
Man kan övervintra chiliplantor helst i ett lite svalare utrymme under ljus. Jag har lyckats gott i källaren med lampor.
Chili verkligen vara äkta glädje: http://www.odlaminmat.se/2015/04/akta-gladje/
Källa: http://www.expressen.se/nyheter/ny-studie-chili-forlanger-livet/
Nästa år ska jag odla brazilian starfish. Lite nyfiken på vad du gör med din.
BS har jag bara 1-2plantor av, äter den. Uppskattar fruktigheten i den. Använder den i grytor. Det jag inte använder hamnar i mixen som jag torkar och gör chilipulver av.