Chilla mera, mera chili

Idag känns det extra kul att odla egen chili. En av dagens nyheter är hur stor konsumenter av färsk chili lever längre, även annan kryddstark mat hjälper också till. Ja i alla fall i Kina.

Själv har chilin bara varit ett problem denna regn sommaren. Jag får väl se fram mot gott om frukter i oktober. 🙂

Jag har idag 31plantor som lever, får se hur många år jag kan få ut av detta. 😉

11825203_10153446446335365_6652348789824114217_n
Detta är en misshandlad brazilian starfish, en trevlig fruktig chili med liten hetta.

Min åsikt om chilis är att blir det för starkt tappar den i smak, det blir bara starkt.
För mig skulle jag säga att den gränsen är ca 250 000scoville, det är en liten bit ovanför Habanero som är den starkare chilin som säljs i vanliga butiker.

Men för er som inte har upptäckt det underbara med chilis är det en planta som kräver att man sätter redan under vintern/tidigaste våren under lampa. Den naturliga norra gränsen för chili på friland är lite norr om Ungern.

Man kan övervintra chiliplantor helst i ett lite svalare utrymme under ljus. Jag har lyckats gott i källaren med lampor.

Chili verkligen vara äkta glädje: http://www.odlaminmat.se/2015/04/akta-gladje/

Källa: http://www.expressen.se/nyheter/ny-studie-chili-forlanger-livet/

Det här inlägget postades i Chili och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Chilla mera, mera chili

  1. Nästa år ska jag odla brazilian starfish. Lite nyfiken på vad du gör med din.

    • rickywkarlsson skriver:

      BS har jag bara 1-2plantor av, äter den. Uppskattar fruktigheten i den. Använder den i grytor. Det jag inte använder hamnar i mixen som jag torkar och gör chilipulver av.

Kommentera