Sommarens guld

Vårens kung är utan tvekan sparris.

Vad som är sommarens stjärna kan man tvista om.
Jordgubben skulle nog många säga. Andra skulle nog säga färskpotatisen.
För mig blir det svårt att ignorera fläderblomssaften.

Det finns en oro bland många om det är äkta fläderbuskar man har i trädgården.
Har man äkta fläder kan man vända blommorna upp och ner. För att de bildar en platt yta.
Blommorna skall vara endast vita.

Det andra man gör är att bryta av en kvist, märgen skall vara ljus.

Om allt detta stämmer har man en äkta fläderbuske.

11811335_10153422047720365_7589525492848343492_n

Till cirka 2 liter flädersaft behövs det ca 30 fläderblomsklasar, två till tre tunt skivade citroner som är tvättade och urkärnade samt 2 liter kokande vatten med 6,5 tsk citronsyra och 1 kg socker. Om man vill att flädern ska hålla en längre tid i kylskåp eller liknande bör man även tillsätta Natriumbensoat, ca 1 kryddmått.

Börja med att gå igenom fläderblomsklasarna så att de inte döljer några småkryp. Varva fläder och citronskivor med varandra i ett större kärl. Häll i sockret och avsluta med att hälla på det varma vattnet med citronsyran. Rör om och täck kärlet så att det inte kommer ner några objudna gäster i det. Om du har en hink eller liknande kan du sätta över en handduk som du fäster med snöre.

Man kan lika gärna använda en större rostfri kastrull, använder du locket, men då är det bra om du väntar lite så att vätskan hinner svalna något.

Fläderblomssaften ska sedan stå och dra i 4-5 dagar under svala förhållanden, dock inte i kylskåp, det är för kallt. Rör gärna lite i saften en gång om dagen.

När 4-5 dagar har gått steriliserar du flaskor. När detta är gjort silar du saften genom en syltduk. Om du vill att saften ska hålla längre än några veckor i kylskåp, kan du nu koka upp den och tillsätta Natriumbensoat.

Ett annat sätt att få saften att hålla längre är att hälla den i väl rengjorda petflaskor och frysa in den.

11791703_10153084566010784_1687849161_n

För den som vill läsa på mera om äktheten på fläderbusken.
http://mittkok.expressen.se/artikel/flader-sa-ser-du-om-den-ar-falsk-eller-akta/

Det här inlägget postades i Spara och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sommarens guld

  1. Pingback: Fläder, skaffa flera buskar! | Odla min mat

Kommentera