Sortäkta äpplefrön?

Sortäkta äpplefrön?

Finns det, kan det ens finnas? Vad är ett normalt äppelträd i trädgården?

Skall försöka bena ut dessa saker.

Vad för äppelträd ser man?

På en liten villa trädgård av modernt snitt, sätter man normalt ett svagväxande äppleträd.
Det innebär att äppleträdet inte blir mer än 2-3meter högt. Detta på grund av ett det sitter på en svagväxande rot, eller grundstam som det heter. Kommer man ut i äldre stadsdelar hittar man ofta äppleträd på 5-8meter. Medan man kan hitta ”1800talsträd” som är 10-12meter.

Sår man ett äpplefrö blir det oftast en vildappel, med sura äpplen. Man brukar säga ett äpplefrö på 10 000 blir ett riktigt bra äppleträd med goda äpplen.

Så hur gör trädgårdshandlarna som säljer sortäkta äppleträd?

De tar en gren från bra äpple sort och sätter på en rot. Tittar man längst ner på stammen 5-10cm ovanför backen kan man oftast fortfarande se var ympningen/sammanfogningen har skett. Detta är en känslig plats på ett äppleträd, den får till exempel aldrig hamna under jordnivån.

Så varför är äppleträden olika stora? Det har helt enkelt att göra med hur stark eller svag växande roten är, som man har ympat äpplesorten på. Ju starkare rotsystem, ju äldre kan trädet också bli.

De moderna svag växande rötterna gör att de träden kommer blir ca 30år gamla, 5-8meters träden blir 60-80år medan äkta äpplerötter eller annan som skapar starka rötter kan de bli 100-120år.

Rent teoretiskt man man odla äppleträd från frön, och välja ut frön från de äppleträden som blivit bra. Så jobbar man ofta med att etablera nya sorter på ett åriga växter, så som tomater osv.

Problemet med äppleträd är för att få frukt kan ta 6-7år, detta gör att för att få 8-9genrationer, som behövs för att det skall bli sort stabilt. Men med äpple behöver man minst 60-90år om man lyckas på första försöket.

Problemet är också att äpplen är korspollinerade normalt. Därför man köper familjeträd, med några sorter in ympade på grenar, detta är för att trädet skall ge flera frukter.

Så det måste också vara ett träd som är självfertilt, men också hålls isolerat från andra sort äppleträd/vild aplar med minst 500meter.

Det finns som sagt en grund till att det inte finns sortäkta äppleträds frön.

Men, de som har kommit närmast är i det gamla östblocket. Sägs att man redan började processen på 1700talet med att få fram sortäkta äppleträds frön. Har sätt siffror som snackar om att den är stabil till 85-90%.

Sorten kallas Antonovka, denna sort används också som rotsystem (grundstam) för de som önskar starkväxande äppleträd. Den används för att den är härdig, vilket gör att man kan ha äppleträd, även i det riktiga norrland.

Antonovka

http://sv.wikipedia.org/wiki/Antonovka

Sorten är kallad ”folkets äpple” i det gamla sovjet och är mycket lämplig för äpplepaj och inläggningar på grund av sin lägre sockerhalt. Det är ett riktigt hushållningsäpple för självhushållaren. Ett vinteräpple med mycket gelatin ämnen vilket gör den lämpligt som mos och marmelader.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Fler åriga och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera