Gifter i maten

Alla mins vi kanske coop reklamen för ett par veckor sedan.

Den satte en agenda över hur viktigt det var att välja ekologiskt.

Vad som inte har kommit fram att av de 7ämnen som hittades i den konvertionella maten, får inte 3st ens användas i Sverige.*

Detta säger inget om de övriga fyras ursprung. Dessa kan komma både från Sverige eller från importerade produkter.

Jag stödjer med glädje ett ekologiskt jordbruk. Men vi får inte glömma att redan vårt konventionella jordbruk, redan är så rent som ekojordbruk i många andra länder.

Men detta är ett viktigt samtal. Skall vi äta äkta mat med riktiga smaker måste den även vara giftfri.

Man skulle kanske göra en giftinventering av vad man äter. Det som inte får missas är att de nivåerna familjen ändå utsattes för, var låga i sammanhanget. Långt under gränsvärdena.

Min slutsats för mina val blir välj svenskt ekologiskt men sedan svenskt konventionellt. Frågan måste ändå ställas, skillnaden mellan svenskt och import mat hade varit ännu mera intressant.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Källa: https://www.coop.se/PageFiles/429812/Coop%20Ekoeffekten%20Rapport.pdf

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera