En svenskmärkning av mat

Jag har tidigare med avensjuka sätt på den norska märkningen, nytnorge (njut av Norge)

norgened

Nu har man äntligen kommit överens om kriterierna för en svensk motsvarande.

Kriterierna för den nya svenskmärkningen

För rena jordbruksprodukter, exempelvis grönsaker, gäller att odlingen ska ha skett i Sverige. Det gäller även bearbetade livsmedel med bara en ingrediens, exempelvis vetemjöl.

Allt kött ska komma från djur födda, uppväxta och slaktade i Sverige. Kriterierna för svenskt ursprung blir därmed striktare och tydligare än motsvarande kriterier i den obligatoriska ursprungsmärkningen på EU-nivå.

I färdigrätter och andra produkter med mer än en ingrediens, skall minst 75 procent av innehållet ha svenskt ursprung. Kött, ägg och mjölk ska dock alltid ha 100 procent svenskt ursprung, även då de ingår som ingredienser i en produkt.

För alla typer av livsmedel ska samtliga steg i produktionen, inklusive förädling och förpackning, ha skett i Sverige för att svenskmärkningen ska få användas.

Källa:
http://ja.se/Default.asp?p=47770&pt=105&m=3433

Jag kan inte säga annat än att jag ser framemot en sådan här märkning. Får många frågor om olika märkningar, hade varit bra med en märkning man enkelt kan lära folk.

Poängen med en sådan märkning är naturligtvis att det skall vara så enkelt för kunder att välja rätt.

För sanningen är att oftast att svenskmärkt är bäst för miljö, djurvälfärden och lokala jobb.

En ökad matproduktion i Sverige gör oss också bättre förbereda för internationella kriser.

Det här inlägget postades i Matpolitik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera