Sparris

Egna färska grönsaker på våren är en lyx.

En av grundorsakerna varför jag håller på med det här med odling är att jag blev förbannad för ett par år sedan.

I min då vanliga mataffär (butiken med Stig) fanns det sparris från Italien och Thailand att välja på. Jag förstår detta i oktober men nu var vi i månadsskiftet maj/juni, vilket är svensk sparris säsong.

Först blev jag arg för att det inte fanns Svenska lokala produkter att välja på. Sedan tänkte jag längre om den inte finns i säsong i butik, kommer inte bönder att satsa på att odla den.

Jag älskar sparris vilket gör att jag har svårt att bara hålla mig till att äta i säsong, men då vill jag i alla fall då kunna äta lokalt.

Kräv svensk sparris i era matbutiker. Maj till midsommar är den svenska säsongen för södra Sverige.

Odla några själv är inte så svårt.

Tar 3-4år från frön, men butiker och nätsäljare, säljer ofta 2-4åringar för er som inte kan vänta på plantor som är livskraftiga nog för att skördas.

11198642_10152867696065784_1134576419_n

Dessa har vårgödslade jag för en månad sedan med kaningödsel och vedaska. Detta för att marken där generellt sätt var näringsfattig där. Använder även lite halm för att täcka med och skapa mera mull massa.

Det här inlägget postades i Fler åriga, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera