Äkta glädje

Att kunna ta fram något ur kylskåpet med hela sommarens känsla och värme är guld värt.

I höstas gjorde jag ett par burkar med ”cillipasta”.

Den består av 8/12delar tomat, 3/12delar chili och 1/12del vitlök, allt odlat i egen trädgård.

Allt hackas fint.

Vitlöken steks långsamt på låg temp för mjukhet.
Den stek i olja inte smör.

Tomaterna och vitlöken får koka upp i lite vatten.

När den börjar få en fastare konsistens tillsätter man chilin. Låter det små puttra i 20minuter.

Saltar och smakar av. Smakerna skall nu vara väldigt koncentrerade.

Efter man är nöjd, tillför man ca en tesked salt per liter med chilipasta.

Lite natriumbensoat har det även hänt att jag tillför.

Den varma chilipastan häller man sedan på steriliserade burkar. Man fyller dem till 60-70% med pastan och fyller upp med rapsolja.

Efter att burken fått svalna förvara den kalt, matkällare eller kylskåp. Öppnad vara är en kylskåpsvara.

Oljan och det extra saltet är för att konservera chilipastan. Oljan gör att pastan inte har någon kontakt med luft.
Tomaterna är i sig själva kraftigt syrliga.

Har aldrig testat hur länge den håller. Men 1 år är inget problem överhuvudtaget.

chilipasta

Idag hade jag den i en omelett med bacon och svarta oliver.
Allt utom de svarta oliverna var närproducerade.

Det här inlägget postades i Chili, Lök, Tomat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera