Vallört – Comfrey del 1

Som odlingsnörd hamnar man fort på youtube och tittar på klipp. Finns väldigt mycket från Storbritannien och USA, även om man med glädje ser att det blir mer och mer på svenska. Heja odlingstv!

Mötte på det konstiga med gödning gjort på comfrey. Hade ärligt talat inte koll på vad det var. Något år senare, när jag jobbade ihop med britter och snackade odling, tog de upp comfrey och jag stod där som ett frågetecken igen.

De som känner mig gott, vet att kunskap är något som jag gärna samlar på. 🙂

Insåg väldigt fort att det jag hittade om vallört på svenska, mest handlade om hur man blir av med den som skadeväxt och inte hur den kan användas.

Hittade obskyra referenser till att den skall vara utmärkt som gröngödslingsväxt, men vad var det som inte stämde i allt detta. Sanningen är att bägge dessa bilder stämmer.

Vallört kan vara en plåga som de flesta svenska källor pekar på. Den stora skillnaden jämfört med Storbritannien är att där är det frösterila sorter som med avsikt odlas. Medan i Sverige har det handlat om folk som ovetande tagit in den vilda i sin trädgård och sedan får man kämpa för att den inte skall ta över allt samman.

I Storbritannien använder man dem ungefär som svenskar gör gödning av brännässlor. När jag läste mera om fördelningen av näringsämnen, blev jag riktigt intresserad och insåg att det skulle vara ett mycket bra komplement till brännässlor. Speciellt för blomning och fruktsättning av krävande saker, så som tomater och chili.

Insåg också att detta kan göra mig mindre beroende av köpegödsel. En sparad krona, är en krona man kan ha roligare för.

Sagt och gjort, försökte få tag på Bocking 14 som en av de frösterila sorterna heter. Detta var då helt omöjligt för mig att hitta någon leverantör på den i Sverige. Hittade flera som sökt efter Bocking 14, så jag var inte ensam i min fundering.

Jag har närt en dröm om att någon gång i framtiden kunna tjäna en krona på odling och kringverksamhet. Få lov att ägna sig åt det man älskar. Här fanns en lucka i marknaden.

Nu mera importerar jag Bocking 14 rötter, man sprider den med rotdelning. Om man är intresserad av rötter hittar man mig på tradera. Enligt uppgifter skall den funka fint minst till zon 5. Längre upp i landet vet jag ingen som har provat. Hör gärna av dig, om du testat, den i hårdare växtzon.

Kommer snart ha egna fram odlade rötter att sälja.

Har sålt den till allt från kaninuppfödare till veganer som vill göra sig oberoende av djur.

Nu vet jag att den används för gödning, som djurfoder, till att vara nektar åt bin samt bland övrigt som medicinal växt.

Det här inlägget postades i Comfrey och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vallört – Comfrey del 1

  1. Pingback: Vallört – Comfrey del 2 | Odla min mat

  2. Pingback: Vallört | Odla min mat

Kommentera