Ägg och bacon, tack!

Finns något trevligare att äta till frukost?

Vet du var dina ägg kommer i från?

Burhöns, frigående, ekologiska, usch va jobbigt. Måste man verkligen lära sig det där?

Om du funderar på detta nästa gång du är i matvarubutiken, fundera på om du vill bo i din kundvagnen. Vi vill alla att djuren skall må bra, men det är faktiskt du med ditt beslut som avgör vad det finns för hönserier där ute.

0 = Ekologisk produktion (samma som frigående utomhus, men med mera plats och eko foder naturligtvis)

Konventionella
1 = Frigående utomhus (detta betyder att de har möjligheten att gå ut från sitt inomhus stall)
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns

Detta är huvudindelningen på äggproducenter i Sverige. Numret är första siffrans som ägget är stämplat med. Ju lägre numer ju bättre livskvalitet.

Men vi snackar fortfarande hönsstall med hundratals/tusentals höns. I den bästa av världar vill man ju att hönorna skall få ett eget namn eller i alla fall en ägare som finns närmare sin höns.

Förr i Bullerby Sverige hade ju alla ett par egna hönor. Ja man får fortfarande ha hönor i tätbebyggt område. 5st utan tupp.

Men det är inte realistiskt för de flesta. Så vad kan man göra?

Man skaffa sig en egen äggleverantör. Ägg i kylskåpstemperatur håller mycket-mycket längre än de 28 dagarna som står på paketen.

Detta är en EU-regel, i andra länder har man en kultur av att ha äggen i rumstemperatur.

2-3 månader brukar man säga, men min erfarenhet är att de håller mycket längre än så. Knäck i en kaffekopp, oätliga ägg luktar. Det finns inte en chans att missa ett dåligt ägg. Men detta är extremt sällsynt.

Så det blir inte så många gånger per år, det är frågan om 4-6 gånger.

Var kan man hitta en lokal äggproducent då?

https://www.facebook.com/groups/418376221595510/?fref=ts

Kram märkta äggproducenter.
(kram märkt=”bönder” på kram avstånd)

ägg

Ägg har olika storlek och färg. Men alla är vita och gula på insidan.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera