Okra i Sverige!

Har jag blivit helt galen?

Odla okra i Sverige, det är ju en tropisk afrikansk växt. Banan, kiwi eller något annat kunde man ju försöka med.

Detta är ett mycket långsiktigt projekt med växtförädling. Detta innebär att man under flera år kommer välja ut det genetiskt material med bäst förutsättningar för att lyckas här i kalla norden.

Detta innebär att ta frön från de som har de snabbaste utvecklingstiderna. Den korta och kalla svenska sommaren är ju den största utmaningen.

Okra är populär i många olika delar av världen men går under många olika namn; gumbo, ladiesfingers och bamia.

Målet är att få fram en nordisk okra som klarar att planteras i mars/april och kan stå ute från midsommar, ungefär som kruktomater. Men i år blir det tidigare start och mellanlanda i växthus innan den utsätts för den svenska kylan i slutet av juli och augusti.

Det första steget blir att plantera okrafröna i såjord med undervärme. Det skall ta 6-7 dagar att gro i 35grader, lägre temperatur gör att  grotiden kraftigt ökar, upp mot en månad. Jag har ungefär en 25-26grader så det kommer ta några flera dagar.
okra
Om det är någon som är lika galen som mig;
https://www.facebook.com/groups/347616128776501/?fref=ts
En facebookgrupp för att byta erfarenheter.

Det här inlägget postades i okra och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Okra i Sverige!

  1. Pingback: Okra i Sverige! – del 2 | Odla min mat

Kommentera