Är det stekta fläsket kokt?

”Vad har du på tallriken broder?”

Nu har äntligen våra stora riksmedia börjat uppmärksamma vad våran matkonsumtion leder till för livsmedels problem. Danskt fläskkött får nu löpa gatlopp i svenskmedia pga MRSA. Låt oss först konstatera att MRSA är inte farligt i tillagat griskött, pga att det dör i tillagningen. Att få MRSA är heller inget större hälsoproblem för fullt friska.

Men hantering av råttkött för riskgrupper anser jag är nyheten som försvann.
Hur stora är riskerna?

http://www.dn.se/ekonomi/smittat-flaskkott-i-svenska-butiker/

Hos oss har vi sedan ett längre tag valt att försöka undvika danskt griskött.
Av ett antal orsaker;

Svensk grisproduktion använder mycket lägre mängder antibiotika.
Djurskyddsreglera är starkare i Sverige.
Svensk gris ger svenska lokala jobb.
Svenskt jordbruk är i toppen om man ser på låga miljökonsekvenser.

Blir det tyskt griskött i stället då?
Nej, tyska grisar har det ännu sämre. Det är till och med så att danska grisar har det bra i en EU jämförelse. Detta gör endast att mitt val att välja svenskt griskött blir ännu starkare.

Att faktiskt kunna påverka när man shoppar i köttdisken är skönt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera